Over cultuur gesproken: hoe zetten wij thee? Snel een builtje in een glas heet water toch? En als het even kan met hetzelfde builtje nóg een glas? OK, in het restaurant lijkt het tegenwoordig heel wat, met zo’n arsenaal aan ‘smaakjes’ waar je uit mag kiezen. Maar het blijft een builtje dat een tel of tien door heet water gaat. Nee, dan de Britten. Het is 1941, in het heetst van de oorlog. Zestien Engelse steden zijn afgeranseld in Hitlers Blitzkrieg. Voor de Engelsen zit er niks anders op dan kalm te blijven, en de kleine, normale dingen te doen die het leven draaglijk maken. Thee drinken bijvoorbeeld. En dan niet gewone thee, maar goede thee. Om de bevolking op het hart te drukken de kunst van het thee zetten ondanks alle ellende in ere te houden, brengt het Empire Tea Bureau onderstaand filmpje uit, met tien Gouden Regels voor het zetten van goede thee:
1. Bewaar de thee in een luchtdicht blik, zo ver mogelijk bij kaas, zeep, kruiden en andere geurverspreiders vandaan.
2. Zet het blik niet op de vloer of tegen een muur, in verband met vocht.
3. Kies kwaliteitsthee. Lijkt duurder, maar uiteindelijk ben je goedkoper uit.
4. Gebruik vers water. Van muf water krijg je muffe thee, en daar zit niemand op te wachten, zeker niet als het oorlog is.
5. Verwarm de theepot voor je er thee en heet water in doet.
6. Kies de juiste hoeveelheid thee, niet te veel, niet te weinig.
7. Zorg dat het water niet te kort, maar ook niet te lang gekookt heeft.
8. Laat de thee lang genoeg trekken. Drie tot vijf minuten is meestal voldoende.
9. Gebruik alleen theepotten van porselein, aardewerk of roestvrijstaal. Dus geen email of tin.
10. Doe pas op het allerlaatste moment melk bij de thee. Beter nog helemaal niet, maar peuter dat de Brit maar eens aan het verstand.
Geef een reactie