Je schenkt alvast een lekker kopje koffie voor jezelf in. Je wilt dat het niet te snel afkoelt. Is het dan slim om er koffiemelk bij te doen? Koelt koffie met melk niet sneller af dan zwarte koffie? Je zou zeggen van wel. Natuurkundige wetten leiden tot een andere conclusie.
De website Modernist Cuisine geeft drie redenen waarom koffie mét melk zo’n 20% langzamer afkoelt dan zwarte koffie. Ten eerste is zwarte koffie donkerder, en ‘donker’ geeft sneller warmte af dan ‘licht’. Met koffiemelk maak je de koffie lichter van kleur. Het scheelt niet veel in warmteafgifte, maar wel iets. Volgens de Wet van Stefan-Boltzmann verliest een warmer oppervlak sneller warmte dan een koeler oppervlak. Door melk te gebruiken, verlaag je wel de temperatuur van de koffie, maar verder zal de koffie langzamer afkoelen. Dan de belangrijkste reden: door koffiemelk toe te voegen, wordt de koffie ‘dikker’, waardoor ze langzamer verdampt, en er dus minder warmteverlies door verdamping optreedt. Interesseert je dit allemaal niks, of wil je gewoon zwarte koffie, kijk dan in elk geval nog even naar de video, waarin een gewoon kopje koffie verandert in een woeste zee.
Geef een reactie