De bomen dorren in het laat seizoen, dichtte Willem Kloos lang geleden. Maar waaróm schreef hij er niet bij. En dat zouden we best eens willen weten. Hoe komt het dat bladeren in de herfst verkleuren, van groen tot geel, oranje, donkerrood en uiteindelijk bruin? Deze video op Huffington Post legt uit dat het gewoon een kwestie is van scheikunde. Zolang de bladeren groen zijn, wordt de bladkleurstof chlorofyl door middel van fotosynthese omgezet in glucose en zuurstof. Glucose voor de boom, zuurstof voor ons. Fotosynthese werkt het best in de zomer, als er veel zonlicht is. De boom maakt overuren in de productie van chlorofyl, om maar zo veel mogelijk glucose te hamsteren voor de winter. Als in het najaar het licht minder wordt, kan de boom gerust met minder chlorofyl toe. De groene kleurstof verdwijnt langzaam en onderliggende kleurlagen worden zichtbaar, zoals – inderdaad – geel, oranje, donkerrood en bruin. Totdat…
De blâren vallen zacht…
Ik kan alleen betreuren,
Dat ik niet eens verwacht,
Wat eens nog kan gebeuren…
De blâren vallen zacht…
Geef een reactie