Diploma op maat. Op zich een interessante gedachte van de voorzitter van de VO-raad. Wat stoort, is zijn argumentatie. ‘Dat je een diploma krijgt op het niveau van het vak waar je het slechtst in bent, is niet meer van deze tijd.’ Niet meer van deze tijd. Zo worden altijd alle onderwijsvernieuwingen onderbouwd. Wat deze tijd dan zo anders maakt dan de vorige tijd, wordt er niet bij verteld. Iets van vroeger is per definitie niet van deze tijd, en moet dus weg. Decennia lang is het voortgezet onderwijs verkaveld geweest over verschillende afdelingen . Nu opeens zou dat niet meer voldoen. Best mogelijk dat het zo is. Maar met even veel (of even weinig) recht van spreken kan iemand beweren dat het juist in deze tijd heel goed is om leerlingen onder te brengen in duidelijke afgeschotte segmenten. Dat dit heél erg van deze tijd is. Beide opvattingen hebben gemeen dat ze gebaseerd zijn op nattevingerwerk.
Rosenmöller gebruikt nóg een ondeugdelijk argument. De schotten moeten verdwijnen, want dat is al jaren gangbaar in Engeland en de VS. O, dus dan is het beter. Wat je ver haalt… Zo is Finland al jarenlang de referentie voor het betere, het allerbeste onderwijs. Zelf zijn ze daar helemaal niet zo blij met hun onderwijssysteem en gooien ze binnenkort alles overhoop.
Met stelselwijzigingen in het onderwijs moet je oppassen, want je gaat maar één keer naar de middelbare school en je kunt vijf of zes jaar voortgezet onderwijs niet nog een keer dunnetjes overdoen. Nodig zijn gedegen onderzoek en een valide onderbouwing. Beide ontbreken vooralsnog in het plan van Rosenmöller.
Geef een reactie